7 Young Adults van eigen bodem over klimaatverandering

Wekelijks gaan er tienduizenden jongeren de straat op om te spijbelen voor het klimaat. Klimaatverandering is een feit. Als we niet oppassen, helpen we onze planeet om zeep. Na een lijstje klimaatromans van eigen bodem, volgt hier een verzameling Young Adult boeken over klimaatverandering. Opnieuw van eigen bodem.

Overstroomd - Eva Moraal

Overstroomd – Eva Moraal

Overstroomd  speelt zich af in de tijd na de Grote Overstromingen, wanneer het land verdeeld is in veilige, droge gebieden en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven.

Young Adult - klimaatverandering - eigen bodem

De een na laatste dood van het meisje Capone – Isabel Hoving

Het jaar is 2099. De zestienjarige Ewa Capone is op de vlucht. Vier jaar geleden is haar vader om het leven gekomen bij een overval, een paar maanden geleden is haar moeder vermoord en nu hebben twee gewapende mannen het op háár leven gemunt. Ze heeft geen idee waarom. Op de hielen gezeten door gevaren doorkruist ze de waanzinnige, half virtuele wereld van het eind van de 21e eeuw. Moordlustige jeugdpolitie, next-gen maffia en klungelige engelen – en dan ook nog een aanstellerig maar bloedmooi meisje op hoge hakken, dat haar leven over wil nemen. En het allerverraderlijkst: de valstrikken van de liefde. Maar het meisje Capone geeft nooit op. Ze ziet altijd een uitweg. Zelfs als er geen uitweg meer is.

Tsunami – Nico De Braeckeleer

Tsunami is een tof post-apocalyptisch jeugdboek van eigen bodem dat zich afspeelt in het jaar 2165. Na een serie zware natuurrampen is het gewone leven op aarde verwoest. Water is overal. Ondertussen reikt de zee bijvoorbeeld tot aan Brussel.  Veel overlevenden houden zich staande in bewaakte vestigingen. Anderen zwerven rond, alleen of in bendes. De vijftienjarige Skye en de veertienjarige Jazz vertellen in wisselend perspectief hoe ze proberen te overleven. De herkenbaarheid van het Vlaamse landschap geeft een originele toets aan het verhaal.

De grote ramp – Patrick Lagrou

De grote ramp focust op de veranderingen die ons te wachten staan als de klimaatverandering blijft doorgaan. In het Caribische gebied en langs de hele oostkust van Amerika wordt door een superorkaan een ware ravage aangericht. Nooit eerder was de moderne mens het slachtoffer van zoveel natuurgeweld. Het aantal doden en vermisten loopt wellicht in de miljoenen. Tot de weinige overlevenden in de streek behoren Victoria en haar broertje en zusje. Weken later belandt het drietal bij een ver familielid in Europa. Een totaal nieuw leven breekt voor hen aan. Geen gemakkelijk leven, maar een leven dat hen voldoende zal moeten voorbereiden om uiteindelijk een nog veel grotere ramp te kunnen trotseren.

Young Adult - klimaatverandering - eigen bodem

Torenhoog en mijlenbreed – Tonke Dragt

Torenhoog en mijlen breed is misschien wel het eerste Science Fiction boek dat ik ooit las, zonder het te beseffen. In dit boek zijn de bossen op aarde helemaal verdwenen. Planeetonderzoeker Edu wil naar Venus, waar nog wel wouden zijn. Op Venus hebben de mensen zich echter teruggetrokken onder een veilige koepel. Ze zijn bang voor alles wat met de natuur te maken heeft. Daar verzet Edu zich tegen. Hij wil zelf ervaren wat volgens de computers zo gevaarlijk zou zijn en gaat wandelen in het woud. Het gevaar blijkt heel anders te zijn dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Kinderen van moeder aarde – Thea Beckman

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna ver-woest. Het ijs op het vroegere Groenland, nu Thule geheten, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. Thule wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Christian is het enige kind van de Konega van Thule die samen met de Vrouwenraad Thule bestuurt. Op een dag ontmoet hij Thura, een gewoon meisje dat heel veel indruk op hem maakt.

Vogelkinderen – Mark Boode

De wereld van Dayo en Aqila is groen en vreedzaam. Mensen en dieren delen uitgestrekte bossen en beschutte baaien. Geluk staat voorop. Maar ook in het jaar 2143 kunnen bestuurders het niet altijd eens worden. Als de hoogste bestuurder in het niets verdwijnt, komen scholieren massaal in opstand. Dayo en Aqila ontvluchten de radicale beweging en volgen een spoor de bergen in. In Vogelkinderen proberen twee verliefde tieners een perfecte wereld te redden van de ondergang.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan