7 boeken over de macht van reality-tv

Ik geef het toe. Ik ben verslaafd aan reality-programma’s. Van Blind getrouwd tot Temptation Island en van Down the Road tot De Mol. Ik krijg er geen genoeg van. Toch ben ik me terdege bewust van de manier waarop dergelijke programma’s gemanipuleerd zijn – en de manier waarop ze een grote groep mensen beïnvloeden. De verslavende kracht van dergelijke programma’s en de manipulatie door de massamedia in het algemeen vormen dan ook een interessant thema voor Science Fiction. Vandaag tip ik je zeven boeken die je hierover aan het denken zetten!

The Last One - Alexandra Oliva

The Last One – Alexandra Oliva

The Last One sluit aan bij onze enorme hang naar reality-tv. We bevinden ons achter de schermen van de opnames van een programma in de stijl van Expeditie Robinson. Wanneer een dodelijke ziekte uitbreekt denken de kandidaten dat het onderdeel uitmaakt van het spel.. Ik heb gegruweld en genoten.  Dit boek is zo belachelijk goed. Spannend en origineel vanaf de eerste pagina, boordevol actie. Alexandra Oliva schuwt de gruwelen niet en weet de lezer op veel verschillende manieren te raken.

Dit boek is in het Nederlands verschenen als De laatste deelnemer.

boeken over reality-tv

Cel 7 – Kerry Drewery

Jackson Paige, multimiljonair en beroemdheid, is vermoord. De 16-jarige Martha wordt – met een geweer in haar hand – naast het lijk gevonden. Ze bekend de publiekslieveling vermoord te hebben en komt terecht in Cel 1. In de toekomstige maatschappij waarin Martha leeft komen er geen rechters aan de rechtsspraak te pas. De kijkers van het populaire tv-programma Dood is gerechtigheid beslissen door middel van stemmen of iemand schuldig wordt bevonden of niet. Zo beslissen ze of diegene de doodstraf krijgt of niet. Gedurende zeven dagen gaat Martha van Cel 1 naar Cel 2 en zo verder totdat ze in Cel 7 terecht komt waarin de elektrische stoel voor executie alvast klaar staat, voor het geval het publiek haar schuldig heeft bevonden. Cel 7 vertelt een spannend verhaal dat je aan het denken zet.

Phobos – Victor Dixen

Zes jongens en zes meisjes maken in Phobos de reis van hun leven. Met een ruimteschip gaan ze onderweg naar Mars. Overal aan boord hangen camera’s, elke stap die ze zetten wordt gefilmd. De reis is namelijk ook een datingshow, die in alle landen ter wereld wordt uitgezonden: project Genesis. Het is de bedoeling dat er zes relaties ontstaan, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen.

Ook in Enkele reis Mars van Johan Bakker worden de astronauten die naar Mars reizen op de voet gevolgd in een tv-programma.

The Selection – Kiera Cass

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon. Dat strijden om de liefde gebeurt live op televisie. America Singer vindt het hele gebeuren echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

The Selection is in het Nederlands verschenen als De selectie.

boeken over reality-tv

Het spel der spellen – George R.R. Martin

In 1946 ontsnapte een buitenaards virus dat het DNA herschreef van iedereen die geïnfecteerd raakte. Negentig procent van de bevolking overleed, negen procent muteerde in misvormde monsters en één procent kreeg superkrachten. Jaren later schrijven achtentwintig van deze buitengewone mensen, de zogenaamde Azen, zich in voor een realityprogramma. Als alle verliezers zijn weggestemd, moet de enige echte American Hero overblijven. Het spel der spellen is een interessante verhalenbundel onder redactie van George R.R. Martin.

The Hunger Games – Suzanne Collins

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hunger Games uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot… Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Dit boek verscheen in het Nederlands als De hongerspelen.

The Running Man – Stephen King

We schrijven het jaar 2025. Op jacht naar hoge kijkcijfers worden er steeds extremere televisiespelletjes bedacht. Kandidaten genoeg: de werkloosheid is hoog en uitkeringen zijn er niet. De deelnemers aan een televisieshow kunnen een miljoen dollar winnen door hun leven op het spel zetten … letterlijk! Ben Richards, achtentwintig jaar, is de wanhoop nabij. Zijn dochtertje is ziek en geld om medicijnen te kopen is er niet. Ben schrijft zich in als kandidaat voor The Running Man.

Dit boek verscheen in het Nederlands als Vlucht naar de Top.

Bonus: In De Mol (Bart Debbaut), een spannende thriller, staat één van mijn favoriete reality-programma’s centraal.

Science Fiction over reality-tv

Eén reactie

  • Jean Smeyers

    26 maart 2019 at 10:52

    Gelukkig is iets waar ik aan verslaafd ben. Naar reality teevee heb ik nog nooit gekeken. Maar van deze boeken heb ik er wel ’twee’ gelezen. Hunger games en Cel 7 (en ook het vervolg DAG 7 en het derde deel van deze reeks zal ik ook wel kopen, denk ik.) Beide reeksen zijn zeer spannend. Wel toevallig dat in het hoopje op de foto, de ene onderaan ligt(Cel 7) en hunger games de bovenste.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan