7 films waarin een wereldwijde ziekte uitbreekt

Wat als er opeens een besmettelijke, dodelijke ziekte uitbreekt? Een pandemie? Als heel de wereld langzaam (of juist snel) besmet raakt? Hoe moet het dan verder met de mensheid? Deze zeven films gaan op zoek naar een antwoord.

28 days later (Danny Boyle, 2002)

Na 28 dagen word je wakker in heen ziekenhuis en zijn er geen mensen meer. In een onderzoekslaboratorium is een dodelijk en alles verwoestend virus vrijgekomen. Het heeft maar enkele seconden nodig en kan door een druppel bloed worden overgedragen. De geïnfecteerden raken in een permanente staat van dodelijk haat. Het handjevol mensen dat nog niet met het virus in aanraking is gekomen, doet een poging te overleven.

I am Legend (Francis Lawrence, 2007)

Als een medicijn tegen kanker een verschrikkelijke virusinfectie als bijwerking blijkt te hebben, wordt ongeveer 90% van de mensheid uitgeroeid. De overgebleven mensen sterven niet als gevolg van de infectie. Ze verliezen echter al snel alle kenmerken van menselijkheid en muteren in een soort van vampiers. Robert Neville is om de een of andere reden immuun voor het virus. Hij denkt de laatste man op aarde te zijn. Toch zendt hij via alle radiofrequenties elke dag een oproep uit en wacht hij elke dag op dezelfde pier op antwoord. Hoewel ik de world building van I Am Legend erg tof vond, was de film me hier en daar toch een beetje te traag. Het achterliggende idee is echter ontzettend interessant.

World War Z (Marc Forster, 2013)

In World War Z speelt Brad Pitt een medewerker van de Verenigde Naties, Gerry Lane. Hij reist af naar verschillende landen om de oorzaak van een wereldwijde epidemie te vinden. Hele legers en regeringen zijn al vernietigd en Gerry begint een race tegen de klok om de mensheid te redden. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks.

Pandemic (John Suits, 2016)

Pandemic speelt zich af in de nabije toekomst waar een virus de mensheid in zombies veranderd. De meerderheid van de wereldbevolking is geïnfecteerd en de mensheid dreigt de strijd om overleving te verliezen. De enige hoop op genezing is een geneesmiddel te vinden die het virus vernietigd. Lauren is een dokter die naar Los Angeles is gekomen om daar op zoek te gaan naar de overlevenden die nog niet besmet zijn met het virus. Lauren’s doel is simpel. Ze moet haar team opleiden en de overlevenden redden. Samen met haar team gaat ze op jacht. Ze trekken hun antibesmetting pak aan, pakken de camera’s en gaan op pad. Maar niets kon het team voorbereiden op wat ze daar aan zouden treffen.

Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

Het is het jaar 2027 en de jongste persoon op aarde – Baby Diego, 18 jaar – sterft. In deze chaotische en sombere wereld zijn vrouwen niet langer vruchtbaar. Theo Faron, een voormalig activist die eigenlijk de hoop heeft opgegeven, stemt ermee in een vluchtelinge naar een veilige plaats te brengen. Children of Men heeft een enorm beangstigende toekomstvisie – een wereld zonder kinderen is een wereld zonder hoop – en zeker de toevoeging van de vluchtelingenkwestie aan het verhaal maakt deze film pijnlijk actueel. De verschillen met het boek hebben mij persoonlijk niet gestoord. Een cinematografisch pareltje vol actie, dat je aan het denken zet.

Blindness (Fernando Meirelles, 2008)

Blindness volgt nauwgezet het plot van De stad der blinden maar boet niet in aan beklemmendheid. Het verhaal blijf rauw en hard: het overlevingsinstinct van de mens komt in al haar lelijkheid naar boven. In deze wereld zorgt een besmettelijke blindheid voor een hoop moeilijkheden. De blinden vechten, verkrachten en vermoorden. De wonderlijke cinematografie maakt van het vreselijke verhaal een visueel pareltje en toont meer dan het boek aan hoe de post-apocalyptische setting de relatie tussen de dokter en zijn vrouw opbreekt. Een bijzonder inkijkje in de ziel van de mens: wie is er in staat het goede te blijven doen in een onmenselijke situatie? Een film die je tot in je botten raakt.

The Girl with all the Gifts (Colm McCarthy, 2016)

In een streng bewaakt complex wordt een kleine groep kinderen bestudeerd om een remedie te vinden tegen een virus dat de hele wereld heeft verwoest. Ze zijn de laatste hoop voor de mensheid. De tienjarige Melanie gaat elke dag naar school. Zoals elk normaal meisje heeft ze een favoriete leraar en een favoriet vak. Ze wordt echter naar school gebracht in een soort dwangbuis en wanneer ze haar komen halen is het steeds met getrokken wapens. Maar waarom is dat? Gebaseerd op één van mijn favoriete Science Fiction boeken: The Girl with all the Gifts.

2 reacties

 • zwartraafje

  27 januari 2019 at 15:18

  Wauw, ik heb gewoon al de helft van deze lijst gezien. Dat is waarschijnlijk een record. De films die ik zag zijn I am legend, Children of Men en Blindness.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   27 januari 2019 at 16:25

   Goed bezig! ??

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan