De engelenmaker wordt bij iedere keer herlezen genialer

Marcia van der Zwan18 november 2017100/1004
Titel
De engelenmaker
Auteur
Stefan Brijs
Uitgeverij
Atlas Contact
Jaar
2005
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Tere ere van het bezoek van Stefan Brijs aan de Boekenbeurs vond ik het hoog tijd om De engelenmaker te herlezen. Het boek over Dokter Victor Hoppe die met een bijzondere drieling terugkeert naar zijn geboortedorp, wist me nog altijd van begin tot eind op het puntje van mijn stoel doen zitten. Een heerlijk verhaal dat je aan het denken zet over de grens tussen wetenschap en religie. Alsook over de grens tussen realiteit en fictie. Of dit boek thuishoort op een Science Fiction blog of niet, dat is nog maar de vraag..

De-EngelenmakerDe Engelenmaker

De dokter met drie baby’s

De engelenmaker speelt zich af in het dorpje Wolfheim, op de grens tussen Nederland, België en Duitsland. Dokter Victor Hoppe keert na twintig jaar afwezigheid terug naar zijn geboortedorpje met drie pasgeboren kinderen. In dit kleine dorpje wordt hij met de nek aangekeken. Waar is de moeder van de kinderen? En wat is er aan de hand met deze bijzondere drieling? De geruchten gaan dat ze ernstig ziek zijn, maar er blijkt meer aan de hand te zijn. Niet alleen met de kinderen, maar ook met de dokter zelf.

Een emotieloze wetenschapper

In De engelenmaker krijgen we te maken met een bijna emotieloos hoofdpersonage: dokter Victor Hoppe. Hoewel iedere vorm van emotie hem totaal vreemd is, krijg je als lezer wel met dit zonderlinge personage en zijn omgeving te doen. Al sta je tegelijkertijd versteld door de capriolen die de wetenschapper durft uit te halen. Het is een intrigerend verhaal over wetenschap en ethiek. Hoe ver mag je gaan in naam der wetenschap? Tegelijkertijd speelt ook religie een grote rol in dit verhaal. Waar vele mensen wetenschap en religie lijnrecht tegenover elkaar plaatsen, gaan beide zaken voor Victor Hoppe hand in hand.

Naast deze grote thema’s is de sociale controle in Wolfheim ook een belangrijk onderdeel van het verhaal. Het dorpsgevoel is vanaf pagina één aanwezig. De buurvrouw houdt de komst van Victor Hoppe nauwgezet in de gaten en een van de dorpsjongens werpt de eerste blik op de drieling van dokter Hoppe. In het café wordt gedurende het boek van alles gezegd en beklonken over de dokter en zijn Gabriël, Michaël en Rafaël. De argwaan en de bekrompenheid sijpelen bijna als rode draad door het verhaal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Engelenmaker

Het boek leest als een film

Het verhaal wordt gekenmerkt door een sobere schrijfstijl, die tegelijkertijd heel beeldend is. Als je het boek leest zie je als het ware een film in je hoofd. Hoewel De engelenmaker veel wetenschappelijke termen bevat, is het nergens droog of saai. Brijs weet wetenschap op zo’n manier te presenteren dat het aanvoelt als een spannend horrorverhaal. Je wilt weten wat er met de kinderen aan de hand is en wat Victor Hoppe bezielt heeft om dit alles te doen.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel één van De engelenmaker lezen we over de terugkeer van Victor Hoppe naar Wolfheim, terwijl we in het tweede deel meer te weten komen over zijn wetenschappelijke verleden. Ten slotte bereikt het verhaal in deel drie een schokkende ontknoping. Verschillende personages spelen een sleutelrol in het verhaal en geven je inzicht in het levenswerk van Victor Hoppe. Het is een plot waar ik liefst zo weinig over prijs geef, omdat de verrassing des te groter is als je alles zelf ervaart.

De Engelenmaker is een boek zoals je nog nooit gelezen hebt – en daarna ook nooit meer zult lezen, tenzij je weer van voren af aan begint. Het verhaal zit tot in de puntjes goed in elkaar, leest als een film en zet je aan het denken over haar interessante thematiek. Geniaal van begin tot eind.

Stefan Brijs

4 reacties

 • Lalagè

  18 november 2017 at 08:17

  Ik las dit boek acht jaar geleden en vond het toen ook ontzettend goed, dus herlezen is een goed idee. De andere boeken van Stefan Brijs trekken me niet qua thematiek, maar staan toch op mijn lijstje in de hoop dat de schrijfstijl het wint.

  Reageer

  • Marcia

   18 november 2017 at 11:36

   Arend van Stefan Brijs vond ik persoonlijk ook heel erg mooi – maar dat vind ik van al zijn boeken haha. Ieder boek heeft een compleet andere setting, maar zijn schrijfstijl weet me iedere keer opnieuw te overtuigen.

   Reageer

 • Karlijn

  18 november 2017 at 09:10

  Ik ben benieuwd, het klinkt als een erg interessant boek!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan