In de val: creepy en claustrofobisch verhaal in ondergrondse appartementen

Marcia van der Zwan4 september 2017100/1002
Titel
In de val
Oorspronkelijk
Under Ground
Auteur
S.L. Grey
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Op de Bloggers High Tea van Liesbet vond er een boekenruil plaats. Mijn oog viel direct op In de val. Ik had nog nooit van de titel of de schrijver gehoord, maar toen ik de eerste zin op de achterflap las was ik verkocht. Gelukkig stelde In de val alles behalve teleur – ik heb ontzettend zitten gruwelen tijdens het lezen, maar spannend was het zeker. Een aanrader voor fans van spannende thrillers of zelfs horror. 

In de val - S.L. Grey

Een ondergronds appartementencomplex

Een zevental families trekt halsoverkop in het Sanctum, een zelfvoorzienend appartementencomplex dat diep onder de grond is gebouwd. Ze zijn op de vlucht voor een allesvernietigend virus dat Amerika heeft bereikt. Het Sanctum is gebouwd op het platteland van Maine. In de brochure leek het een luxevesting voor de rijken en paranoïden, om de apocalyps in stijl uit te kunnen zitten. Maar zodra de deuren gesloten worden en er iemand onder verdachte omstandigheden overlijdt, realiseren de families dat de grootste bedreiging misschien wel van binnenuit komt. Iedereen heeft zijn eigen geheimen en zijn eigen reden om zich te verschuilen. Al snel is de sfeer in het ondergrondse appartementencomplex om te snijden is.

Claustrofobisch van begin tot eind

In de val is een ontzettend creepy en claustrofobisch verhaal. De deuren van het Sanctum zijn nog maar net gesloten als er een persoon overlijdt in verdachte omstandigheden. Ik had meteen een verdachte in mijn hoofd, maar ik zat er overduidelijk naast. S.L. Grey wist me iedere keer op het verkeerde been te zetten. En elke keer als ik dacht dat het ergste geweest was, volgde er opnieuw een lugubere situatie. Soms dacht ik “ik wil niet meer”, om vervolgens gretig verder te lezen. Afschuw en leesgenot liggen blijkbaar dichterbij elkaar dan je zou denken.

In de val - S.L. GreyIn de val - S.L. Grey

Meer dan horror alleen

Toch is dit meer dan enkel een horror verhaal. De verschillende families hebben allemaal een eigen verhaal – en een reden om een appartement aan te schaffen in het Sanctum. Het is leuk om de verschillende personages te ontmoeten en te zien hoe ze allemaal anders om gaan met de zenuwslopende situatie. Ieder hoofdstuk is namelijk geschreven vanuit een ander perspectief. Hierdoor krijg je echt een duidelijk beeld van de personages. Vooral Jae, Cait en Gina vond ik erg tof, maar eigenlijk was het vooral de mix van persoonlijkheden die voor spanning zorgde. De verschillende families zijn van zeer wisselende afkomst en hebben zeer wisselende (geloofs)overtuigingen. Alsof er nog niet genoeg spanning is als er zich mogelijk een moordenaar in hun midden bevindt.. De technische mankementen van het ondergrondse appartementencomplex zorgen er bovendien voor dat het overlevingsinstinct van de mensen meer en meer naar boven komt. Het Sanctum is namelijk niet de luxevesting die hen beloofd was.

Met In de val heb je een ontzettend spannend en origineel post-apocalyptisch verhaal in handen. Zeven families vinden onderdak in een ondergronds appartementencomplex en lijken gered, maar niets is minder waar. Wanneer er een persoon onder verdachte omstandigheden overlijdt beseffen de inwoners van het Sanctum dat de echte bedreiging van binnenuit komt. Een verhaal waar je claustrofobisch van wordt, dat keer op keer een nieuwe – en engere – wending neemt en dat alsnog ontzettend onverwacht eindigt. In de val is een heerlijk boek om bij te gruwelen. Zweethandjes gegarandeerd! 

In de val - S.L. Grey

2 reacties

 • zwartraafje

  8 september 2017 at 15:07

  Haha, ik dacht wel dat jij dit ook graag zou lezen. Had je nu uiteindelijk het laatste hoofdstuk liever niet gelezen zodat je niet 100% zeker was? Eigenlijk vond ik dat mysterieuze net héél leuk bij dit boek.

  Reageer

  • Marcia

   9 september 2017 at 18:16

   Ik vond het laatste juist zo verrassend, dat ik heel blij ben dat het erbij zat – hierdoor kreeg het boek wat mij betreft nog een heel onverwachte draai in haar ontknoping.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan