The Only Boy: een wereld zonder mannen

Marcia van der Zwan13 november 201580/1005
Titel
The Only Boy
Auteur
Jordan Locke
Uitgeverij
CreateSpace
Jaar
2013
Pagina's
268
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een wereld met alleen maar vrouwen klinkt mij behoorlijk angstaanjagend in de oren. Toch stond The only Boy, een boek dat ons dit toekomstperspectief biedt, al een behoorlijke tijd op mijn verlanglijstje. Toen ik The only boy dan ook voor een prikje voorbij zag komen op Facebook moest en zou ik hem meteen aanschaffen. En ik heb totaal geen spijt van deze impulsieve aankoop!

The Only Boy - Jordan Locke

Een virus doodt alle mannen

Mary en Taylor bevinden zich in een post-apocalyptische wereld, waar na de uitbraak van een wereldwijd virus geen mannen meer kunnen overleven. In Section One, waar Mary al haar hele leven woont, is elk bewijs -elke foto- van het bestaan van mannen uit de schoolboeken verwijdert. Wanneer Mary dan ook ontdekt dat Taylor een man is, krijgt ze de schrik van haar leven.

Ergens is het wel jammer dat je op voorhand al weet dat Taylor een jongen is. Ik vraag me af hoe het zou zijn als je deze ontdekking zelf ook past later in het boek doet. Maar met een titel als deze is Taylor’s geheim natuurlijk moeilijk te verbergen.

The Only Boy - Jordan Locke

Een prachtige cover

De cover van The Only Boy wist meteen mijn aandacht te trekken. Ook de synopsis klinkt enorm origineel en interessant. Ik las al eerder over een wereld zonder kinderen (The Children of Men en Partials). Of over een wereld zonder volwassenen (Gone en Lord of the Flies). Een wereld zonder mannen was ik nog niet tegengekomen.

The Only Boy wordt verteld vanuit twee verschillende point of views. Enerzijds lezen we de gedachtes van Mary en anderzijds die van Taylor – de enige jongen op aarde. In het begin vond ik het wel wat lastig om beide personages van elkaar te onderscheiden. Gedurende de loop van het verhaal kregen ze gelukkig steeds meer een eigen stem.

The Only Boy - Jordan Locke

Een focus op personages

Hoewel ons in de synopsis een zeer originele wereld wordt beloofd, heeft The Only Boy weinig aandacht voor world building. De focus gaat veel meer naar de personages – gedachtes, gevoelens en persoonlijke groei. Ook romantiek en actie zijn van de partij in dit meeslepende verhaal.

Normaal gezien hecht ik veel waarde aan de wereld die een auteur creëert. Ik wil alle informatie tot in de details weten. Toch stoorde ik me bij dit boek totaal niet aan het feit dat ik wat minder te weten kwam over de wereld eromheen. Daarvoor waren de personages en hun acties te interessant. Als ik heel eerlijk ben vond ik het einde wel wat onbevredigend. Nog lang niet al mijn vragen zijn beantwoord. Hoe gaat het nu verder? Blijft de aarde altijd een vrouwenwereld of toch niet? En is er een geneesmiddel voor de ziekte?

Al met al vond ik The Only Boy een heerlijke standalone bomvol actie. De schrijfstijl is enorm meeslepend en de focus op personages in plaats van world building is wel eens verfrissend. Het einde had van mij wat beter uitgewerkt gemogen, maar voor de rest heb ik erg genoten van dit boek. Ik dan ook niet anders dan kiezen voor een beoordeling van vier sterren.

The Only Boy - Jordan Locke

5 reacties

 • daenelia

  13 november 2015 at 09:40

  Ik zou zweren dat ik een dergelijk boek al eens eerder gelezen heb. Of misschien een kort verhaal? Moet ik eens uitzoeken.
  Jammer dat de wereld niet beter wordt uitgelicht, want het lijkt mij juist leuk om te lezen wat voor impact dat heeft, op de sociale strictuur en op omgang tussen vrouwen. En zijn er dan bijvoorbeeld ook geen mannelijke dieren meer, of hebben alleen de aapachtigen de mannetjes verloren? Als dat verder niet uitgedacht wordt, lijkt me dit geen boek voor mij.
  … Ik ben ook heel kritisch hoor 😉 En het duurt ook heel veel boekenuren voor je op mijn cynische niveau aankomt 😛 En ergens maakt het me jaloers dat je nog zo van een boek kan genieten, want dat ben ik voorbij 🙁
  Lees en geniet 🙂 Mooiers is er niet.

  Reageer

  • Marcia

   13 november 2015 at 09:55

   Als je erachter komt welk boek het was, hoor ik het graag! Ik ben ook heel nieuwsgierig hoe een wereld zonder mannen er dan qua structuur uitziet en had hier graag meer over gelezen, maar op de één of andere manier kon ik ondanks dat wel erg van het verhaal genieten!

   Reageer

 • runawayisabella

  15 november 2015 at 19:16

  Klinkt als een origineel boek, alleen vraag ik me wel af: hoe planten mensen zich dan voort zonder mannen? Of is dat zo’n realistisch dingetje dat niet in het boek verder genoemd wordt? :’)

  Reageer

  • Marcia

   15 november 2015 at 22:13

   Dit wordt wel in het boek vermeld: in een laboratorium worden nieuwe kinderen ‘gemaakt’ uit de eicellen van twee vrouwen. Ik geloof dat men in real life ook al eens daarmee geëxperimenteerd heeft?

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan