Hoe Vloed van Roderik Six mij enorm teleurstelde

Titel
Vloed
Auteur
Roderik Six
Uitgeverij
De Arbeiderspers
Jaar
2012
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Sinds ik Roderik six zag als extra panellid bij Uitgelezen in de Vooruit (oktober 2017), een avond waarop verschillende boeken besproken werden waaronder De Cirkel en Fahrenheit 451, was ik nieuwsgierig naar zijn boek Vloed. Het verhaal gaat over vier studenten die de apocalyps uitzitten in hun studentenflat. De apocalyps verschijnt deze keer als een niet aflatende regenbui. Langzaam maar zeker raakt België overstroomd. Een interessante premisse die voor mij helaas niet waargemaakt wordt.

Vloed - Roderik Six

Een helse regen geselt de aarde

Een helse regen geselt al maandenlang de aarde. Vier studenten kijken toe hoe hun stad langzaam onder water loopt. Zij zijn de laatste overgebleven bewoners, de rest is allang gevlucht. Overleven is een dagtaak geworden. Terwijl de jongeren de verveling verdrijven met seks, alcohol en de nieuwe synthetische drug Ultra, kruipt het water onverbiddelijk omhoog. Wanneer een van hen tijdens een storm dodelijk gewond raakt, komen de onderlinge verhoudingen echter bijzonder onder druk te staan.

De sleur van de apocalyps

Het idee om de sleur van de apocalyps in beeld te brengen vind ik erg origineel. De studenten vullen hun tijd met roken, drinken, drugs en seks terwijl om hen heen de wereld vergaat. Echter, het verhaal kent hierdoor ook weinig diepgang. Sigaretten en drugs lijken het allerbelangrijkste en de seksscènes zijn bovendien erg pijnlijk om te lezen. Het enige interessante dat het drugsgebruik aan het verhaal toevoegt, is dat je hierdoor kunt twijfelen aan de verteller. Wat is er in de werkelijkheid gebeurd en wat denkt hij dat de waarheid is, onder invloed van Ultra?

Vloed - Roderik Six

Onsympathieke personages

De personages in Vloed zijn allesbehalve sympathiek. Ik vond het hoofdpersonage – wiens naam we pas aan het einde ontdekken – niet alleen vreemd, maar ook behoorlijk respectloos tegen anderen. En zijn vriendinnetje Nina is zo vreemd en labiel. Misschien het type personage dat het goed zou doen in Temptation island, maar echt realistisch vind ik haar niet overkomen. Het is overigens Nina die het hoofdpersonage in de ban van de drugs Ultra brengt. Een klein detail.

Een inconsistent plot

Daarnaast lijkt het plot vol inconsistenties te zitten. Eerst lijkt het alsof de complete stad onder water stad, behalve de studentenflat op de berg. Later wandelen ze opeens door de stad op zoek naar voedsel. En trouwens, waarom vinden ze overal vreemde seksspeeltjes, ‘speelkamers’ à la Fifty Shades of Grey en meer van dit soort ongein? Het lijkt bijna alsof heel de stad lid is van een seks-sekte of iets dergelijks, of zal dit ook allemaal uit de drugs-hallucinaties van het hoofdpersonage voortkomen? Ik vond het ietwat vreemd en bovendien onnodig. Tot slot viel ook het einde me behoorlijk tegen. Ik had toch iets meer afronding verwacht.

Helaas bleek Vloed een echte tegenvaller. Hoewel ik de thematiek van de sleur van de apocalyps erg origineel vind, was de uitwerking van dit boek niet naar mijn smaak. Niet alleen voelde het alsof er plotholes in het verhaal zaten, ook waren de personages erg onaangenaam. De seksscènes waren veel te grafisch en vrouwonvriendelijk. Waar ging het verhaal nu eigenlijk naartoe? Ik ben gek op verhalen over het einde van de wereld, maar Vloed zal ik niemand aanraden. 

Vloed - Roderik Six

3 reacties

  • Lalagè

    21 maart 2018 at 08:55

    Aardig dat je ‘m toch hebt uitgelezen. Ik was het na 50 bladzijden al helemaal zat…

    Reageer

    • Marcia

      21 maart 2018 at 21:02

      Dat kan ik heel goed begrijpen.. Ik hoopte op een geniaal einde, maar helaas was dat niet het geval.

      Reageer

  • zwartraafje

    25 maart 2018 at 21:53

    Oei, die omschrijving van het boek klinkt helemaal niet als iets wat ik zou verwachten bij zo’n concept. Wel knap dat je er desondanks doorheen bent geploeterd.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan